"N-VA beloofde gouden bergen om van Belet marionet te maken"

N-VA-lijsttrekker Steven Vandeput was zondagavond razend toen hij hoorde dat Ivo Belet met Hilde Claes ging praten. Hij hoopte op een coalitie met CD&V die Helemaal Hasselt buitenspel kon zetten, maar werd uiteindelijk zelf aan de kant geschoven.

fvranckx

"We zijn zondagavond om 18 uur beginnen onderhandelen", legt Hilde Claes nu uit in een interview met onze krant. "Groei deed al meteen de deur toe en N-VA wilde vooral over postjes praten. CD&V leek ons dus de enige logische partner."

Zowel Belet als Claes zeggen dat N-VA CD&V "gouden bergen" - "de burgemeestertitel en een reeks schepenambten" - heeft aangeboden. "Maar dan moest ik naar de pijpen van de N-VA dansen. Zo een burgemeester wil ik niet zijn", aldus Belet.

Nog een detail over de onderhandelingen, die plaatsvonden op een geheime locatie in Kiewit: zowel Vlaams viceminister-presidente Ingrid Lieten (sp.a) als Vlaams minister Jo Vandeurzen zat mee aan tafel. "Om te kunnen terugvallen op mensen met gezag", dixit Belet, die niet wil gezegd hebben dat Vandeurzen en Willy Claes hem hadden opgeroepen om zijn harde campagnetoon te minderen.

Lees vandaag in Het Belang van Limburg interviews met alle (nieuwe) Limburgse burgemeesters.

ED/DJ Foto's SvDi/PiLe

Meer over Gemeenteraadsverkiezingen