thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Karadzic: "Ik moet beloond worden voor mijn goede daden in Joegoslavië"

Radovan Karadzic, de voormalige politieke leider van de Bosnische Serviërs, is dinsdag aan zijn verdediging voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag begonnen. Hij verzekerde alles gedaan te hebben om "oorlog te vermijden" in het voormalige Joegoslavië.

fvranckx

"Ik moet niet beschuldigd worden, ik moet beloond worden voor al mijn goede daden: ik heb alles gedaan wat menselijk mogelijk is om oorlog te vermijden en het menselijk lijden te beperken", verklaarde hij.

Een massagraf in Srebrenica

De 67-jarige Karadzic verdedigt zichzelf en wil bewijzen dat hij onschuldig is aan de volkerenmoord van Srebrenica in 1995. In de destijds door de VN beschermde zone werden ongeveer 8.000 moslimmannen en jongens omgebracht.

Hij wordt ook vervolgd voor volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Bosnië tussen 1992 en 1995, waarbij 100.000 personen omkwamen.

Karadzic zei dinsdag nog dat "niemand had gedacht dat er een genocide in Bosnië zou plaatsvinden". Zelf noemde hij zich ook een "zachte" en "tolerante man, met een grote capaciteit om anderen te begrijpen".

Lees ook: Radovan Karadzic vraagt Joegoslavië-tribunaal om vrijspraak

Hadzic

Ook Goran Hadzic (foto links) verschijnt vandaag voor het Joegoslavië-tribunaal. Hadzic was als leider van de Kroatische Serviërs mogelijk betrokken bij de dood van honderden Kroatische burgers en bij de deportatie van tienduizenden Kroaten en niet-Serviërs door Servische troepen tijdens de Kroatische oorlog (1991-1995).

Hij was tijdens de oorlog in Kroatië even "president" van de "Republiek van Servisch Krajina", dat ongeveer een derde uitmaakte van het Kroatische territorium.

Zijn naam blijft eveneens verbonden met het bloedbad in het ziekenhuis in Vukovar, in het oosten van Kroatië. In november 1991 werden daar zo'n 250 Kroaten en andere niet-Serviërs die in het ziekenhuis hun toevlucht hadden gezocht, vermoord door Servische troepen.

Hadzic werd op 20 juli 2011 opgepakt in Servië.

(Archief)foto's Reuters/AFP