thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Nucleaire oefening NAVO heeft plaats in Kleine-Brogel

De nucleaire oefening die de NAVO vanaf maandag aanvankelijk had voorzien in het Duitse Büchel, heeft plaats in het Limburgse Kleine-Brogel (Peer). Dat betekent niet dat er met kernbommen boven onze provincie zal worden gevlogen, er worden enkel procedures geoefend.

fvranckx

Maandag werden nog zeventien activisten bestuurlijk aangehouden in de buurt van de militaire basis (foto). Zij protesteerden tegen de Belgische deelname aan de NAVO-oefening.

Verplaatsing

De editie 2012 van de nucleaire oefening 'Steadfast Noon' werd om een onbekende reden herplaatst naar Kleine-Brogel. Op de gespecialiseerde website Vredesactivisten opgepakt aan luchtmachtbasis werden foto's geplaatst van vliegtuigen met nucleaire capaciteit die maandag landden op de Limburgse basis.

De vorige oefening had plaats in Nederland. Aan deze oefening, die loopt tot 26 oktober, wordt deelgenomen door militairen uit België, Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland.

Maandag waren een dertigtal personen op initiatief van Vredesactie samengekomen in de buurt van de basis om te protesteren tegen de deelname van Belgische F16's aan de oefening. Zeventien actievoerders werden bestuurlijk aangehouden.

Lees ook: scramble.nl.

Belga/JBx


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio