Reality-tv in 2023 op Mars

Het Nederlandse bedrijf Mars One wil in 2023 een kolonie op de planeet Mars vestigen. Het gaat om een commercieel avontuur, gefinancierd uit de opbrengsten van reality-tv. Voorwaarde: de deelnemers vertrekken, maar keren niet meer terug.

drombouts

Het klinkt als sciencefiction, maar is wel degelijk realiteit. Het bedrijf heeft 4,6 miljard euro nodig om de kolonie te financieren. Algemeen directeur Bas Landorp van Mars One wil de belevenissen van de Marspioniers 24 uur per dag laten filmen. Zo hoopt hij de tv-rechten wereldwijd voor miljarden euro’s te verkopen. Hij wordt hierbij geassisteerd door Paul Römer, de bedenker van Big Brother.

Ruimtevaartorganisatie NASA is al in staat onbemande vluchten naar Mars uit te voeren. In theorie moet het dan ook mogelijk zijn mensen naar daar te vliegen. De ruimtereis zou wel zeven maanden duren. Terugkeren is uitgesloten, omdat de kolonisten dan een raketbasis op Mars zouden moeten bouwen.

Na aankomst zouden de deelnemers met opblaasbare woonunits een kamp moeten opzetten op de rode planeet. Het is de bedoeling dat ze - in ruimtepakken - water zoeken in de bodem en akkertjes aanleggen om voedsel te produceren. Ondanks het feit dat terugkeren naar de Aarde uitgesloten is, hebben zich volgens Langdorp al tientallen kandidaten aangemeld.

KMA

Foto Mars One: Een impressie van de Marskolonie die Mars One vanaf 2023 wil verwezenlijken.