Burgemeesterssjaal aangepast op N-VA-vraag

De sjerp die burgemeesters dragen bij ceremoniële aangelegenheden is de zogenaamde tricolore sjerp, met de drie kleuren van de Belgische vlag. Dat zou wat kunnen knellen voor Bart De Wever, maar geen nood: sinds 2007 wordt op burgemeesterssjerpen ook een klein Vlaams leeuwtje genaaid.

drombouts

Dat was toen het gevolg van een vraag van N-VA-Vlaams Parlementslid Mark Demesmaeker uit Halle. Demesmaeker, ook bekend als tv-presentator, pleitte er toen voor om de tricolore sjerp af te schaffen omdat die symbool staat voor de unitaire staat.

De sjerp is vastgelegd in een KB van 1837, zo voerde Demesmaeker aan, maar de burgemeesters zijn sinds de vorige staatshervorming niet langer de vertegenwoordigers van de koning en het komt de Vlaamse regering toe “om de ambtskledij en de onderscheidingstekens van burgemeesters vast te leggen.”

De N-VA’er suggereerde een geel-zwarte sjerp ofwel een wedstrijd voor modeontwerpers om tot “een eigentijde versie” te komen Toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen ( Open Vld) had oren naar het voorstel, maar hij vond het kennelijk wat ver gaan. Daarom kwam een compromis uit de bus: de driekleurige sjaal bleef, maar er werd een klein leeuwtje opgenaaid.

DH

Foto: Burgemeester Jean-Pierre De Groef van Machelen toont het Vlaamse leeuwtje, dat sinds 2007 op sjerpen wordt genaaid.