'Idiote' geluidstechnicus niet boos op De Wever

Behalve Bart De Wever zelf was ene Nathan Leenders uit Zuienkerke (bij Brugge) gisteren de meest gezochte persoon in de Vlaamse media. De 24-jarige geluidstechnicus was degene die het plaatje draaide dat De Wever tot wanhoop dreef.

jrosquin

“Ik neem hem niet kwalijk dat hij mij ‘idioot’ noemde”, zegt Leenders, die geluidstechnicus is bij de firma Phlippo in Lier, die de geluidstechniek verzorgde in de Zuiderkroon.

Het filmpje op YouTube met het onweerstaanbaar grappige tafereel was gisterennamiddag al 142.000 keer bekeken, de Facebookpagina ‘zet die ploat af’ zat aan 38.000 likes en het regende op het internet persiflages en grappen op het thema.

Leenders heeft niet het gevoel dat hij in de fout ging. “Wij konden niks zien. Er stonden zoveel persmensen, fotografen en cameralui voor het podium dat we niet konden zien wat daar gebeurde. We hebben de plaat gewoon laten afspelen tot het einde. De muziek is toevallig gestopt, het had nog langer kunnen duren, ja.”

Begrip

“Ik schrik ervan hoe zoiets uitdeint. Nu, ik begrijp De Wever wel. Met al die stress van het moment en dan zoiets. Hij zal het zeker niet persoonlijk bedoeld hebben.”

Zowel Leenders als zijn bazen bij Phlippo menen dat de eigenlijke verantwoordelijkheid hoe dan ook bij de N-VA-regie ligt. “Dat was iemand die Jan heet. Hij gaf de aanwijzingen. Ik besliste natuurlijk niet zelf wanneer en welke muziek ik draaide. De N-VA neemt mij ook niks kwalijk. ‘Lig er maar niet van wakker’, zeiden ze zondagavond. En dat heb ik ook niet gedaan.”

Excuses

In de coulissen van het VRT-gebouw werden Leenders en De Wever door Cath Luyten met elkaar in contact gebracht. Een verveelde De Wever excuseerde zich uitgebreid. Hij was er zich naar eigen zeggen ook niet bewust van dat de microfoon al aan stond.

Foto: GVA Nathan Leenders

Bekijk het fragment en tal van remixen

Bent u zelf al gaan knippen en plakken met "Zet die ploat af!"? Heeft u zelf een persiflage gemaakt van het moment? Laad uw creatie op via deze upload.