Moureaux na 20 jaar geen burgemeester meer in Molenbeek

In de Brusselse gemeente Molenbeek is PS-kopstuk Philippe Moureaux na twintig jaar zijn sjerp kwijt. MR, Open Vld, CD&V, cdH, Ecolo en Groen vormen er een coalitie zonder de socialisten. Françoise Schepmans (MR) wordt er de nieuwe burgemeester.

jrosquin

De lijst van Moureaux in Molenbeek verloor zondag 4 procent, maar bleef wel de grootste. De PS wou een coalitie vormen met cdH/CD&V en Ecolo/Groen, maar die onderhandelingen braken maandag af. Liberalen, christendemocraten en groenen startten daarop gesprekken over een coalitie zonder Moureaux en die zijn afgelopen nacht op een akkoord uitgedraaid.

Tussen cdH en PS zit er een haar in de boter nadat de PS in Brussel-stad het cdH van Joëlle Milquet uit het stadsbestuur zette. Met het sluiten van een akkoord in Molenbeek lijkt het cdH nu wraak te nemen. Tegelijkertijd wordt een absoluut PS-kopstuk - Moureaux was lang de nummer één van de Brusselse PS en nationaal ondervoorzitter van de PS - naar de oppositie verwezen.

CD&V-Molenbeek is blij met de nieuwe coalitie. Zes jaar geleden maakte de lokale CD&V-afdeling deel uit van de lijst van Moureaux, maar bij deze verkiezingen kwam CD&V samen met cdH op, op een afzonderlijke lijst. "Daarmee gaven we uitdrukking aan de vaste wil om anders te besturen in Molenbeek. De afgelopen dagen en weken hebben we sterk geijverd voor een coalitie zonder Philippe Moureaux", zegt de lokale CD&V-voorzitter Benjamin Dalle.

Jan Gypers (Open Vld) zou de Vlaamse schepen blijven in Molenbeek.

Foto: Belga Moureaux brengt zijn stem uit

Meer over Philippe Moureaux