Van Quickenborne wordt burgemeester

Print
Van Quickenborne wordt burgemeester

Van Quickenborne wordt burgemeester

Federaal minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wordt burgemeester van Kortrijk. Dat vertelde hij zonet tijdens een persconferentie op de Kortrijkse Grote Markt. Van Quickenborne vormt samen met sp.a en N-VA een coalitie tegen huidig CD&V-burgemeester Stefaan De Clerck. CD&V was met 33 procent van de stemmen nochtans de grootste partij in de stad.

De Open Vld van Van Quickenborne behaalde gisteren 21,3 procent van de stemmen. Dat is zo'n 12 procent minder dan de CD&V van Stefaan De Clerck. Het leek er dus op dat De Clerck burgemeester kon blijven, maar Van Quickenborne steekt daar nu een stokje voor door een coalitie te vormen met sp.a en N-VA. Wat het aantal voorkeursstemmen betreft, waren 'Quickie' (7.132) en De Clerck (7.323) aan elkaar gewaagd.

De nieuwe coalitie van Open Vld (9 zetels), N-VA (7 zetels) en sp.a (6 zetels) is goed voor 22 van de 41 zetels in de Kortrijkse gemeenteraad.

Van Quickenborne gaf eerder aan dat hij de federale regering zou verlaten als hij burgemeester van Kortrijk kon worden. Na Paul Magnette, die burgemeester van Charleroi wordt, ziet Elio Di Rupo nu dus een tweede minister vertrekken.

Foto Belga