thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vredesactivisten opgepakt aan luchtmachtbasis Kleine-Brogel

Aan de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel (Peer) zijn maandagmorgen zeventien vredesactivisten opgepakt die over de omheiningsdraad aan het klauteren waren. Dat bevestigde kolonel Paul Desair, de bevelhebber van de luchtmachtbasis. De activisten werden rond de middag weer vrijgelaten.

tmas

"Dat kunnen we niet tolereren. We patrouilleren momenteel en zorgen dat de toestand op de basis veilig blijft. Actievoerders hebben zich ook vastgeketend aan de toegangspoort. De politie praat met die mensen."

De vredesactivisten wilden het vertrek verhinderen van de Belgische F-16's naar de grote NAVO-oefening 'Steadfast noon' in het Duitse Büchel. "Belgische piloten trainen vanaf 15 tot 24 oktober met NAVO-partners op het inzetten van kernwapens. Met groepjes activisten wilden we vanaf 7.30 uur het opstijgen van F16's tegenhouden. De hoofdpoort van de basis hebben we geblokkeerd. Op die manier proberen Vredesactie en Action pour la Paix de voorbereiding van oorlogsmisdaden te verhinderen", aldus Hans Lammerant van Vredesactie.

Naast België nemen volgens Vredesactie andere landen met Amerikaanse kernwapens op hun grondgebied, zoals Duitsland, Italië, Nederland en Turkije, deel aan de oefening.

Volgens de politie gaat het om een dertigtal actievoerders. Zeventien personen werden bestuurlijk aangehouden wegens het binnendringen van de luchtmachtbasis. Inmiddels mochten ze beschikken.

Belga


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio