Chaos door technische problemen

De stembureaus gingen zondagochtend om 8 uur open in heel Vlaanderen. In heel wat, van de in totaal 6.163, kiesbureaus wordt er gebruikt gemaakt van nieuwe stemcomputers en op verschillende plekken levert dat de nodige problemen op. Op heel wat plekken is er sprake van lange wachtrijen of zelfs stembureaus waar al een hele tijd niet gestemd kan worden.

jrosquin

In totaal zijn er bijna 170 "ernstige" technische incidenten geweest zondagvoormiddag in de stembureaus in Vlaanderen. Die stembureaus lagen gedurende een tijdje stil. Dat zegt Guido Decoster, administrateur-generaal van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur, zondagmiddag.

Er zijn in totaal 6.163 stembureaus. In iets meer dan de helft van de bureaus (3.138) wordt met het nieuwe digitale systeem gestemd, in 3.025 bureaus gebeurt dat met potlood en papier. Waar er nog met potlood wordt gestemd gaan de kantoren dicht om 13 uur. Wie elektronisch gaat stemmen heeft tijd tot 15 uur. In Brussel gaan bepaalde kantoren zelfs pas dicht om 16 uur.

De eerste uitslagen worden verwacht kort voor 15 uur.

Een overzicht van de voornaamste problemen aan de stembureaus:

 • In Hasselt lag het stembureau in de Banneux-wijk enkele uren plat. Ook in de deelgemeenten Runkst en Godsheide waren er bij de opstart kortstondig enkele onderbrekingen.
 • In Genk kampten twee bureaus met noemenswaardige problemen. In een kiesbureau waren de USB-sticks defect en moest een nieuwe lading worden aangeleverd, wat tot een uur vertraging leidde. Op een andere plaats ging de scanner stuk en was er ook enig oponthoud tot de interventieploeg het euvel had hersteld.
 • Ook in Maasmechelen waren er problemen met stemcomputers. In verschillende kiesbureaus ontstonden lange wachtrijen. Op enkele plaatsen duurde het bijna een uur voor de wachtende kiezers hun stem konden uitbrengen.
 • In andere gemeenten, zoals in Lommel en Houthalen-Helchteren, waren er overal wel kleine moeilijkheden, zoals met de printers die haperden, maar langer dan een kwartier duurden daar de wachttijden niet.
 • In Antwerpen is de stembusgang zondagochtend bijzonder moeizaam op gang gekomen. Naast tal van technische problemen moest er in allerijl gezocht worden naar zeven nieuwe voorzitters van stembureaus. Het laatste bureau kon uiteindelijk pas om 9.45 uur de deuren openen. In Deurne is één voorzitter gewoon niet opgedaagd.
 • In Brasschaat startte een stembureau niet op. Uiteindelijk startte het bureau niet op en moesten kiezers in andere kantoren gaan stemmen.
 • In Merksem blijft een stembureau vermoedelijk een hele dag dicht wegens technische problemen
 • In heel groot Antwerpen moet er in twee bureaus opnieuw geteld worden omdat twee kiezers hun kaart zelf in de gleuf staken wat niet mag.
 • Bart Somers maakte zich enorm boos op de Vlaamse regering en met name bevoegd minister Geert Bourgeois (N-VA) omdat er ook in zijn eigen stembureau in Hombeek technische problemen zijn met stemcomputers wat ook bij hem tot lange wachtrijen leidde
 • Ook in Herentals worstelden meerdere kiesbureaus met nukkige theologie. In de kiesbureaus 5,6,7 en 8 aan de Augustijnenlaan waren er vroeg in de ochtend ernstige problemen, waardoor veel kiezers terug naar huis gingen om het later op de dag nog eens te proberen. In deelgemeente Noorderwijk liet iets na 11 in één kiesbureau de printer het afweten, waardoor ook daar lange wachttijden waren.
 • In Dendermonde en Sint-Niklaas is telkens een elektronisch stembureau pas om 9 uur opengegaan door problemen met de apparatuur. Ook de burgemeester van Sint-Niklaas is niet tevreden over het materiaal en de back-up van Binnenlandse Zaken.
 • In de Stedelijke Handelsschool aan de Parklaan in Turnhout geraakte één van de bureaus niet opgestart. De kiezers moesten uitwijken naar andere bureaus.
 • Technische problemen zorgden in stembureaus in Temse voor wachtrijen tot anderhalf uur.
 • Ook in Mol zijn er zondag problemen met het stemmen. In de kiesbureaus Achterbos en Millegem ondervinden de computers heel wat hinder.
 • Eén stembureau in Lint blokkeerde bij de start. De eerste 27 stemmen werden niet geregistreerd waardoor deze helemaal op het einde, rond 15u, opnieuw geteld moeten worden. Hiervoor moet de bak met de stemkaarten geopend worden nadat er een proces verbaal is opgesteld.
 • In Herselt verloopt het stemmen niet meteen van een leien dakje. In het kiesbureau in De Mixx hebben ze al diverse interventies moeten doen.
 • In het gemeenschapshuis van Hingene was er enige animatie omdat één van de stemcomputers het liet afweten. Mensen konden er wel stemmen, maar het papiertje waarop hun stem werd afgedrukt, kwam in één kieshokje herhaaldelijk niet uit de computer. De stemgerechtigden moesten noodgedwongen voor een ander stemhokje aanschuiven.
 • Het opstarten van de stemcomputers in Kapellen verliep in sommige stembureaus niet zoals gepland. Onder andere in de sporthal aan de Chr. Pallemansstraat en in het jeugdcentrum den Biz waren er problemen.
 • Stembureau 257 aan de Pinksterbloemstraat in Ekeren zou ook niet zijn open gegaan.
 • In Oostende, waar voor het eerst elektronisch gestemd werd, waren er op meerdere plaatsen grote problemen met de stemcomputers. De problemen zorgden voor lange wachtrijen en niettegenstaande de meeste problemen binnen het uur opgelost waren, duurde het in het Atheneum nog tot vlak voor 12 uur vooraleer de computers van één stemlokaal in orde waren. Daarvoor hadden al tientallen mensen boos het stemlokaal verlaten.
 • In Eksaarde, een deelgemeente van Lokeren, is zondagmorgen een hoogbejaarde man overleden in een stembureau.
 • Ook in het stembureau aan de Lorzestraat in Dessel kreeg een persoon een hartaanval. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Foto Belga