Asielzoeker valt personeelsleden aan met scheermes

In het opvangcentrum voor asielzoekers van Bovigny (Gouvy), in de provincie Luxemburg, heeft een bewoner woensdagavond met een scheermes drie personeelsleden aangevallen. Dat meldt het parket van Marche-en-Famenne. Staatssecreatris De Block heeft maatregelen aangekondigd.

tmas

De feiten startten met een woordenwisseling. De 28-jarige man zocht ruzie met medebewoners van het Fedasil-centrum. Een personeelslid kwam tussenbeide en werd bedreigd.

Scheermes

Toen twee collega's ter versterking opdaagden haalde de man met het scheermes uit naar de personeelsleden. Een van hen raakte gewond aan de kuit, een andere aan de keel. Indien de kraag van zijn kledingstuk de uithaal niet deels opgevangen had, zouden de gevolgen volgens het parket mogelijk erger kunnen geweest zijn.

De drie personeelsleden konden zich na de aanval verschuilen in een kamer. De slachtoffers zijn werkonbekwaam. Toen de politie arriveerde, gingen de agenten in gesprek met de man, waarna hij overmeesterd kon worden. De agressor uitte ook doodsbedreigingen aan een personeelslid uit de keuken. Hij was reeds gekend bij het gerecht voor gelijkaardige feiten.

Het parket vraagt de aanhouding van de man voor bedreiging, verboden wapendracht, slagen en verwonding en poging tot doodslag.

Maatregelen

Staatssecretaris Maggie De Block nam meteen enkele maatregelen. "Omdat de 3 personeelsleden 10 dagen werkonbekwaam zijn, zal een bewakingsfirma 's nachts en in het weekend helpen bij de bewaking van het centrum. De Block vroeg aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen de asielprocedure te versnellen zodat we zo snel mogelijk weten of de man erkend wordt als vluchteling of niet." Er zal ook een stressteam worden ingezet.

Belga Foto Belga: staatssecretaris Maggie De Block

Aangeboden door onze partners