KU Leuven schorst psychiater Vandereycken preventief na misbruik

Print
KU Leuven schorst psychiater Vandereycken preventief na misbruik

KU Leuven schorst psychiater Vandereycken preventief na misbruik

De Leuvense rector Mark Waer heeft na het bekijken van de beelden op de VRT over de bekentenis van psychiater-psychotherapeut Walter Vandereycken dat hij zich 20 jaar lang schuldig maakte aan ongeoorloofde seksuele relaties met patiënten, beslist om deze onmiddellijk preventief te schorsen. Vandereycken is momenteel deeltijds hoogleraar aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven en werkt in een psychiatrische kliniek in Tienen.

Lees ook: Prof KU Leuven bekent seksueel misbruik

"De feiten zijn afschuwelijk en ik stel mij andermaal vragen bij het feit dat dit niet eerder naar buiten kwam en hoe het mogelijk is dat iemand met dergelijke internationale reputatie dit doet. Ik heb tevens een déja vu-gevoel met het geval van bisschop Vangheluwe. Opnieuw gaat het hier om een publiek figuur die in een kamertje misbruik maakt van zijn machtspositie", aldus Mark Waer.

"Ik heb vanavond beslist om Vandereycken met onmiddellijke ingang preventief te schorsen en heb de decaan van de betrokken faculteit opgedragen ervoor te zorgen dat hij geen academische activiteiten meer doet zoals lessen geven en dergelijke. Ik heb als rector het recht dergelijke beslissingen te nemen om reden van orde. Voor een definitieve beslissing moet er een tuchtprocedure opgestart worden waarin de man gehoord wordt. Omdat hij slechts deeltijds of buitengewoon hoogleraar is, gaat het om een eenvoudiger procedure dan ware hij voltijds hoogleraar", aldus Waer.

Foto: Walter Vandereycken
Archiefbeeld Photo News