Prof KU Leuven bekent seksueel misbruik

Print
Prof KU Leuven bekent seksueel misbruik

Prof KU Leuven bekent seksueel misbruik

Walter Vandereycken, hoogleraar aan de KU Leuven, heeft bekend dat hij twintig jaar lang volwassen vrouwen seksueel heeft misbruikt. Dat bekende hij dinsdagavond in het VRT-programma 'Terzake'.

Vandereycken is psychiater en gerenommeerd seksuoloog. In het psychiatrisch centrum in Tienen heeft hij met een aantal patiënten seksuele relaties gehad. Het gaat om volwassen vrouwen met psychiatrische problemen. Al jarenlang waren er geruchten over ongepaste relaties, maar nu bekent Vandereycken dat hij te ver is gegaan met een aantal patiënten.

"Ik heb een mooie carrière achter de rug, maar er zit daar een heel donkere bladzijde waarmee ik moreel in de knoei lig", zegt hij in 'Terzake'. "Ik heb brokstukken gemaakt die ik niet meer kan lijmen. Ik kan de klok niet meer terugzetten. Het begon twintig jaar geleden toen ik in een privékliniek verliefd werd op een patiënte. Ik heb toen de therapie stopgezet en een kortstondige relatie gehad. Daarna heeft dat zich herhaald en ben ik nog verliefd geworden op patiëntes. Er stelde zich daarbij een belangrijk probleem: dat van de afhankelijkheid. In welke mate kan iemand ja of neen zeggen", erkent Vandereycken.

Een ex-patiënte getuigt in 'Terzake' dat de psychiater met de grenzen speelde van wat kan en niet kan. "Zo moest ik hem aanspreken met Walter, moest het licht uit tijdens de therapie en kwam hij naast me zitten. Ik voelde me zeer oncomfortabel, zeer onveilig. Ik was bang."

"Verkrachting"

Hij ontkent ooit een van hen verkracht te hebben, al zegt een getuige weet te hebben van een geval waarbij het ging om anale verkrachting. "Ik heb nooit een seksuele relatie met iemand gehad tegen de wil van die persoon", aldus Vandereycken.

De man is intussen zelf in behandeling gegaan. Er zou slechts één klacht zijn ingediend. Enkele collega's van Vandereycken hebben bevestigd dat ze weet hadden van het misbruik, maar er kwam nooit iets aan het licht.

Lees ook: KU Leuven schorst psychiater Vandereycken preventief

Archiefbeeld Photo News