Ceyssens: "Wil Muyters platteland exclusief maken voor rijkeren?"

Print

Ceyssens: Wil Muyters platteland exclusief maken voor rijkeren?

Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) kant zich tegen het idee van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) om Vlamingen die ervoor kiezen om afgelegen te gaan wonen meer te laten betalen voor postbedeling en nutsvoorzieningen. "Waarom zouden plattelandsbewoners meer moeten betalen?", zo vraagt Ceyssens zich af op zijn blog.

"De belastingbetaler kan niet blijven opdraaien voor wie per se apart wil gaan wonen", zo liet Muyters in verschillende media verstaan.

"Wie er bijvoorbeeld voor kiest om ergens helemaal op zichzelf te gaan wonen, zal dat voelen in zijn portemonnee. Een afgelegen bouwgrond is dan bijvoorbeeld duurder. Openbare nutsvoorzieningen zijn duurder. De post, idem. Wie zo wil wonen, zal moeten betalen voor die luxe".

Lees ook: "Wie afgelegen woont, betaalt extra"

Die suggestie van Muyters is niet naar de zin van CD&V'er Lode Ceyssens (foto), burgemeester van de Limburgse gemeente Meeuwen-Gruitrode.

"Denkt de minister misschien dat in het buitengebied enkel kapitalisten wonen? Of wil hij wonen in het buitengebied exclusief maken voor mensen die kapitaalkrachtig zijn? Dat zou ronduit perfide zijn", aldus Ceyssens.

"Bijkomend straffen"

Volgens Ceyssens is wonen in buitengebieden sowieso al duurder, onder meer omdat mensen zich verder moeten verplaatsen om naar de winkel te gaan of omdat ze niet beschikken over riolering.

"Die mensen nu nog eens bijkomend straffen, lijkt me toch wel al te gek", stelt de CD&V'er. "Als men naar de toekomst bijkomende woongebieden wil ontwikkelen kijkt men inderdaad best naar uitbreiding in stedelijke gebieden en inbreidingsprojecten in de gemeenten.

Van de bestaande woningen en kavels in buitengebied moet men echter afblijven! Anders gaat minister Muyters plattelandsbewoners en hun burgemeesters op zijn pad vinden", besluit Ceyssens.

Belga
Archieffoto's PhotoNews/JG