"Jack had niet moeten sterven in Titanic"

Print
Vele vrouwenharten zullen breken bij het lezen van dit nieuws, maar toch is het bewezen: Jack Dawson, gespeeld door Leonardo DiCaprio, had niet moeten sterven in Titanic. Het tv-programma Mythbusters heeft onlangs ontdekt dat er een manier was om zowel Jack als Rose (Kate Winslet) te redden.

Het moet één van de bekendste sterfscènes in de filmwereld zijn: Jack Dawson sterft in het ijskoude water en zinkt naar de bodem van de oceaan, terwijl Rose op het vlot ligt.

Critici hebben zich jaren de vraag gesteld waarom Jack niet mee op het vlot kon. Foto's toonden immers aan dat het groot genoeg was voor hen beiden. Regisseur James Cameron was nochtans zeker van zijn stuk: het vlot was misschien wel groot genoeg, maar had niet genoeg drijfvermogen om zowel Jack als Rose boven water te houden.

Cameron werkte daarom mee aan Mythbusters, een tv-programma waarin wetenschappers bepaalde mythes of fabels aan de realiteit toetsen. De tests wezen uit dat de critici het al jaren bij het rechte eind hebben: Jack Dawson moest niet sterven.

Het vlot had inderdaad niet genoeg drijfvermogen, maar de oplossing daarvoor was de reddingsvest van Rose. Als Rose haar reddingsvest onder het vlot had gestoken, dan had het de twee geliefden kunnen dragen.

IJskoud

De vraag blijft dan nog of Jack niet doodgevroren zou zijn nadat hij in het ijskoude water had gelegen. Maar ook daarvoor leverde Mythbusters het bewijs: Jack kon in leven blijven zolang zijn lichaamstemperatuur niet onder de 30 graden zakte. Na tests met een pop bleek dat die pop (in natte kleren) na een uur op het vlot nog een lichaamstemperatuur van 30 graden had.

Volgens historische documenten over de redding van Rose werd zij na 45 minuten uit het water gered. Het bewijs is dus geleverd: Rose had haar geliefde niet moeten verliezen.

Toch blijft James Cameron bij zijn standpunt. "Ok, misschien hadden we het vlot kleiner moeten maken, maar het punt is: Jack moest dood. Zo stond het in het script."