Wortel kan nu 300 gevangenen huisvesten

Print

Wortel kan nu 300 gevangenen huisvesten

De gevangenis van Wortel kan nu 300 gedetineerden opvangen. Dat stelde staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), bevoegd voor de Regie der Gebouwen vast bij de opening van een nieuw cellencomplex.

In de gevangenis van Wortel verblijven momenteel 186 gedetineerden en 5 landlopers. Met de opening van de nieuwe cellenvleugel komen er 57 cellen en 3 veiligheidscellen bij. Dat zijn duocellen, zodat Wortel 300 gedetineerden kan huisvesten.

Verherstraeten: "De nieuwe cellenvleugel en twee bijbehorende wandelingen hebben 9,1 miljoen euro gekost. Daarbij komt dan nog iets meer dan 1 miljoen euro bij voor beveiliging rond de gevangenis en de vernieuwing van de bezoekerszaal. Dat is dus goed nieuws voor de 180 personeelsleden van Wortel".

De site van de gevangenis in Wortel is 46,3 ha groot en is sinds 29 juni 1999 beschermd als landschap. De gelijkvloerse verdieping van de cellenvleugel werd reeds in mei 2012 in gebruik genomen. De cellen bevatten een stapelbed, een bureautje, kasten, een televisie en een individuele sanitaire ruimte met toilet, lavabo en douche. Het complex heeft vloerverwarming en zonnepanelen op het dak zorgen voor warm water.

Platanen tegen helikopters

Er werden ook twee nieuwe grote wandelingen aangelegd. Om ontsnappingen per helikopter te voorkomen werden 12 volwassen platanen van 14 meter hoog geplant. Over de volledige buitenperimeter van 1 km werd een aangepaste verlichting aangelegd met inbegrip van camerabewaking en bewegingsdetectie.

Met de vernieuwing van de bezoekersruimte is men nog bezig. Er komen ook individuele gesprekslokalen en ruimtes voor om de partner ongestoord te ontmoeten.

JDW

Foto Mia Uydens