Dehaene: bierbonus van 5,3 miljoen euro

Print
Dehaene: bierbonus van 5,3 miljoen euro

Dehaene: bierbonus van 5,3 miljoen euro

Jean-Luc Dehaene heeft 77.000 aandelenopties van AB InBev aangegeven bij zijn aangifte van financiële belangen bij het Europees Parlement. Die opties zijn ongeveer 5,3 miljoen euro waard aan de huidige koers. Dat meldt de website van het Franstalige nieuwsmagazine Le Vif/L'Express dinsdag.

Europees Parlementslid Dehaene is een voormalig onafhankelijk bestuurder van de Leuvense biergigant. Hij kreeg al vaker kritiek omwille van de vergoedingen die hij kreeg als bestuurder.

"5,3 miljoen euro, dat is geen onbeduidende som. Is mr. Dehaene niet vatbaar voor beïnvloeding?", vraagt Natacha Ciingotto van Alter-EU, een alliantie die meer transparantie vraagt bij het lobbyen bij de Europese instellingen, zich af. "Gaat het parlement maatregelen nemen wanneer dit parlementslid regelgeving zal opstellen voor de landbouw- en voedingssector? Welke maatregelen? Momenteel is er nog geen antwoord voor een dergelijk geval."

Gedragscode

In mei vroegen ngo's die tegen het lobbyen bij de EU gekant zijn dat de voormalige premier meer duidelijkheid verschafte over zijn aandelenopties bij AB InBev. In een brief aan de voorzitter van het Europees Parlement stelden ze toen vragen bij het feit dat Dehaene die bezoldigingen niet vermeld had bij zijn aangifte van financiële belangen zoals de gedragscode van het Europees halfrond vraagt.

Belga
Foto Belga