Protest tegen bezoek van Merkel in Griekenland

Print

Protest tegen bezoek van Merkel in Griekenland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is dinsdag in de Griekse hoofdstad Athene aangekomen. Het is Merkels eerste bezoek aan het tot zware besparingen gedwongen land sinds het uitbreken van de eurocrisis. In de marge van het bezoek heeft de politie dinsdagmiddag traangas ingezet tegen enkele tientallen manifestanten die de ordediensten bekogelden met stukken marmer.

De komst van Merkel zorgde voor draconische veiligheidsmaatregelen in de straten van Athene. De politie heeft samenscholingen in bepaalde delen van de stad verboden. Zowat 7.000 agenten moeten de veiligheid garanderen en de overheid riep betogers op om de "vrede" te bewaren.

In Athene zijn ongeveer 6.000 ordehandhavers op de been gebracht om het bezoek van de Duitse bondskanselier in goede banen te leiden. Merkel wordt in Griekenland aanzien als de belangrijkste pleitbezorgster van de harde besparingen die het land onder druk van zijn internationale kredietverleners moet doorvoeren.

Hakenkruisen

Op het Syntagmaplein aan het Griekse parlement nemen dinsdag naar schatting 25.000 mensen deel aan een manifestatie tegen Merkel. Sommige betogers dragen borden of spandoeken met een foto van Merkel, omringd door hakenkruisen. "Nee aan het vierde reich", staat ergens te lezen. Een kleine groep betogers probeerde door het politiecordon te breken, maar werd met traangas van repliek gediend.

Merkel zelf is intussen geland op de luchthaven van Athene, waar ze werd opgewacht door de Griekse premier Antonis Samaras. De Duitse regeringsleider gaat met de Griekse regering praten over de besparingsmaatregelen die het land moet nemen.

Foto's Reuters/AFP