Lichaamsbeweging niet gevaarlijk voor kankerpatiënten

Print
Lichaamsbeweging niet gevaarlijk voor kankerpatiënten

Lichaamsbeweging niet gevaarlijk voor kankerpatiënten

Lichaamsbeweging is niet gevaarlijk voor kankerpatiënten. Dat blijkt uit een rapport van het Federaal kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Mensen onder chemotherapie of radiotherapie hoeven dus niet te stoppen met bewegen, luidt de aanbeveling.

Kankerpatiënten moeten vaak een zware behandeling ondergaan. Om deze periode draaglijk te maken, bestaan er ondersteunende interventies zoals pijnbestrijding, psychosociale ondersteuning, verzachting van nevenwerkingen en oefentherapie. Het KCE gaat in een reeks van 4 rapporten na welke van deze interventies een wetenschappelijk bewezen nut hebben. In een eerste rapport neemt het KCE oefentherapie tijdens of net na de behandeling met chemotherapie en/of bestraling onder de loep.

Met oefentherapie wordt elk type lichaamsbeweging bedoeld, die regelmatig en gedurende een bepaalde tijd wordt uitgevoerd. Het gaat om wandelen, fietsen, zwemmen of fitness. Het kunnen ook oefeningen zijn die onder begeleiding van een therapeut werden opgestart en die daarna individueel door de patiënt worden voortgezet.

Kwaliteitsvolle studies

Voor de meeste kankertypes werd er volgens het KCE geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs gevonden dat deze oefentherapie gunstiger zou zijn voor de levenskwaliteit, de vermoeidheid of het uithoudingsvermogen van de patiënt. Er werd ook geen negatief effect vastgesteld en dus blijkt lichaamsbeweging niet gevaarlijk voor de kankerpatiënt. Door het gebrek aan betrouwbaar bewijsmateriaal pleit het KCE wel voor het opzetten van kwaliteitsvolle studies.

Er is dus geen reden om aan te nemen dat de raad om veel te bewegen niet zou gelden tijdens een zware kankerbehandeling, zegt het KCE. Mensen onder chemotherapie of radiotherapie hoeven dus niet te stoppen met fietsen of wandelen tijdens hun behandeling als zij er zich beter door voelen.

Archieffoto