Food

"Slagers gebruikten sulfiet om vlees rozig te houden"

Print

Slagers gebruikten sulfiet om vlees rozig te houden

Geen grote etalages meer, maar kleine winkeltjes waar je binnen moet om je vlees te kopen. Slagerijen die hun vleeswaren tentoonspreiden voor een glazen raam lijken stilaan te verdwijnen. De reden? Zonlicht zou het vlees doen verkleuren.

Volgens slachters in een krant van de Persgroep zou het zonlicht het gehakt grijs maken en de préparé bruin. "Al in een paar uur verschiet paté van rozig naar grijs omdat het ijzer daarin door de lichtinval oxideert. Je kan dat vlees gerust nog eten. Alleen: het oogt niet lekker meer. Vroeger werd er sulfiet ingestrooid om het vlees rozig te houden, maar dat mag in principe niet meer. Al doen sommige slagers het nog. Met sulfiet kan gehakt dagenlang in de zon liggen en er toch nog smakelijk uitzien terwijl het al lang bedorven is. Veel beenhouwers stoppen wel nog vitamine C in hun gehakt om verkleuring tegen te gaan, maar dat werkt veel minder goed. Die doses zijn ook niet schadelijk. Vandaar ook dat de lampen nu al in veel slagerijen gedempt zijn", aldus voedselexpert Bruno De Meulenaer van de UGent

Photo News

Niet te missen