Duizenden kiezers zijn hun kiesbrief kwijt

Print
Duizenden kiezers zijn hun kiesbrief kwijt

Duizenden kiezers zijn hun kiesbrief kwijt

De 589 gemeenten in ons land worden overspoeld door duizenden ongeruste kiezers die hun kiesbrief kwijt zijn of nooit hebben gekregen. In grootsteden zoals Antwerpen, Hasselt, Gent of Leuven gaat het al snel om 30 tot 60 oproepen per dag. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Voor alle duidelijkheid: als u nu nog geen kies- of oproepingsbrief in de bus heeft gekregen, is er iets misgelopen. En dat lijken veel kiezers, op vijf dagen van de verkiezingen, te beseffen. “Van de 500 blanco kiesbrieven die we hier in reserve hebben liggen voor dit soort gevallen, zijn er al 400 de deur uit”, zegt Nathalie Mariën, verantwoordelijke in Mechelen. “De kans is groot dat we kiesbrieven moeten bijbestellen.”

Elke gemeente staat in voor haar eigen kiesbrieven. Daar staan uw naam, adres en de plaats van het kiesbureau op waar u komende zondag moet zijn. De brieven verdelen, dat doet bpost. Veel kiezers beweren dat het daar misloopt en dat ze die brief nooit in de bus hebben gekregen.

“Maar vaak zit die kiesbrief wel in de bus, maar tussen het reclamedrukwerk en verdwijnt het hele pakket in één keer in de vuilbak”, zegt Dirk Delechambre, perscoördinator van de stad Antwerpen. Wie zijn kiesbrief niet vindt, kan via de dienst Bevolking nog snel gratis een duplicaat aanvragen.

Hoewel gemeentediensten zo’n duplicaat aanraden, is het perfect wettelijk om zonder kiesbrief te stemmen. Een identiteitskaart is voldoende, als u tenminste weet in welk stembureau u moet zijn.

WB