Recordsprong van skydiver Baumgartner uitgesteld

Print
De Oostenrijker Felix Baumgartner hoopte dinsdag te zorgen voor de hoogste en snelste vrije val in de geschiedenis, maar door slechte weersomstandigheden is die niet doorgegaan. Zijn nieuwe recordsprong zal vandaag (woensdag) live te volgen zijn op het internet.

'Fearless Felix' wil van een hoogte van 37 kilometer springen. Daarmee zou hij het record van Joe Kittinger verbreken, die in 1960 van een hoogte van 31 kilometer sprong. Baumgartner kan de eerste mens ooit zijn die zonder voertuig door de geluidsmuur breekt. Daarvoor zou hij een snelheid moeten bereiken van 690 mijl of 1.110 kilometer per uur.

De Oostenrijker zal in Roswell (New Mexico) op 37.000 meter boven de grond springen uit een speciale capsule. Zijn parachute opent hij pas op 1.500 meter hoogte. De vrije val daarvoor zou vijf en een halve minuut duren. Voor zijn recordpoging zal de man een pak dragen dat is aangepast aan de druk en beschermt tegen een temperatuur van -70 graden.

Normaal gezien was de sprong gepland voor maandag, maar door de te harde wind werd die uitgesteld naar dinsdag. De heel dag werd de lancering van de capsule uitgesteld, en rond 19u30 besliste de organisatie om vandaag (woensdag) een nieuwe poging te ondernemen.

Volg de recordsprong live via YouTube:

De 43-jarige Baumgartner haalde in het verleden al heel wat stunts uit. Zo ondernam hij een parachutesprong van de Petronas Towers in Kuala Lumpur (Maleisië) en sprong hij van de 90ste verdieping van de Taipei 101 in Taiwan.