Treinverkeer komt sinds 22u weer op gang

Print
Treinverkeer komt sinds 22u weer op gang

Treinverkeer komt sinds 22u weer op gang

De 24-urenstaking bij de spoorwegen loopt woensdag om 22 uur op zijn einde. De NMBS doet er woensdagavond alles aan om het treinverkeer weer op gang te brengen en hoopt dat het personeel dat normaal om 22 uur moet werken ook effectief aan de slag gaat. De vakbonden spreken van een "geslaagde staking".

Het spoorpersoneel legde dinsdag om 22 uur het werk neer uit protest tegen de hervorming van de structuur van de NMBS. Het gemeenschappelijk vakbondsfront verdedigt een eenheidsstructuur als enige optie om de sociale dialoog, het statuut van het personeel en de kwaliteit van de publieke dienstverlening te vrijwaren. Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette daarentegen wil een tweeledige structuur.

"De treinen die woensdag vanaf 22 uur volgens het boekje moeten vertrekken, zouden ook effectief moeten uitrijden", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "We gaan er van uit dat de personeelsleden die woensdagavond moeten werken, dat ook vanaf 22 uur doen."

Ochtendspits

De NMBS wil volgens Crols alles in het werk stellen om de ochtendspits van donderdag zo normaal mogelijk te laten verlopen. "We doen ons best om de reizigers die woensdag de dupe waren, donderdag op tijd op hun bestemming te krijgen."

Isabelle Bertrand van de christelijke vakbond ACV Transcom maakt zich sterk dat de spoorwegarbeiders en treinpersoneel om 22 uur aan de slag gaan. Ze spreekt van een geslaagde staking. "De staking werd massaal opgevolgd. We hopen dat deze actie de minister zal sensibiliseren."

Ook het ACOD-Spoor reageert tevreden. De socialistische vakbond sluit andere acties niet uit, zonder op te roepen tot een nieuwe algemene staking.

Foto: Belga