Turkije valt Syrische doelwitten aan

Print
Turkije valt Syrische doelwitten aan

Turkije valt Syrische doelwitten aan

Enkele uren na de beschieting met mortiergranaten van het Turks grensdorp Akcakale heeft het Turkse leger doelwitten in Syrië aangevallen.

Het ging om een reactie op de aanval, waarbij een moeder en haar vier kinderen door uit Syrië afgevuurde granaten werden gedood, aldus de Turkse media onder aanhaling van regeringskringen.

Dertien andere mensen liepen verwondingen op, onder hen verschillende politieagenten. Televisiebeelden toonden dorpsbewoners die in paniek over de straten renden of dekking zochten. Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu riep een crisisoverleg samen en telefoneerde met de speciale VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi.

In Akcakale sloegen volgens Turkse verklaringen minstens drie mortiergranaten in. Het dorp ligt vlak aan de grens met Syrië. Om de dichtstbijliggende grensovergang Tall al-Abyad werd lange tijd fel gevochten. In september viel die in handen van de rebellen.

Vluchtelingen

Turkije heeft sinds het begin van de burgeroorlog in het buurland meer dan 93.000 Syrische vluchtelingen opgevangen. De vraag van Ankara naar een veilige zone voor de vluchtelingen langs de Syrische kant van de grens heeft internationaal onvoldoende steun gekregen. De Turkse regering sympathiseert met de tegenstanders van Assad. Pogingen van de conflictpartijen om Turkije te bewegen tot een militaire interventie, heeft Ankara tot nog toe naast zich neergelegd.

VN-secretaris-generaal Ban bezorgd

Na de dodelijke beschieting van het Turks grensdorp heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon zijn diepste bezorgdheid uitgedrukt over de Syrisch-Turkse betrekkingen. Turkije moet alle communicatiekanalen met de Syrische autoriteiten openhouden om een verdere opbouw van spanningen te vermijden, zei Ban volgens een woordvoerder woensdag tijdens een telefoongesprek met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu.

Foto: reuters
Rook doemt op boven Akcakale