Turtelboom belooft tegen 2014 extra opvang voor geïnterneerden

Binnen twee jaar komen er extra plaatsen bij voor de opvang van geïnterneerden. Dat zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in een reactie op de veroordeling van ons land wegens de behandeling van geïnterneerden.

jrosquin

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde België tot het betalen van een schadevergoeding van 24.000 euro aan een man met een verstandelijke handicap. De man was veroordeeld en werd zeven jaar lang in een gevangenis opgesloten, terwijl hij eigenlijk in een aangepaste instelling had moeten verblijven.

Turtelboom belooft 450 plaatsen

Ons land werd daarvoor eerder al op de vingers getikt. Volgens meester Walter Van Steenbrugge gaat het om de tweede veroordeling op minder dan een jaar tijd. Minister Turtelboom wil zich niet uitspreken over deze individuele zaak, maar gaf op Radio 1 toe dat het om een probleem gaat dat al decennia aansleept. In de Belgische gevangenen zitten ongeveer 1.100 geïnterneerden.

Ze wijst erop dat in Gent de bouw is gestart van een forensisch psychiatrisch centrum en dat er nog zo'n centrum in Antwerpen komt. Beide zijn samen goed voor zowat 450 plaatsen, waardoor het totaal aantal plaatsen voor geïnterneerden als gevangeniscapaciteit in 2014 op ongeveer duizend plaatsen zal liggen.

Gepaste zorg

Ondertussen wordt geprobeerd de geïnterneerden binnen de gevangenismuren zoveel mogelijk gepaste zorg te verstrekken. De minister verwees daarbij naar de zogenaamde zorgcircuits met psychiatrische ziekenhuizen. In de gevangenis van Gent worden geïnterneerden ondergebracht in aparte gangen, met een aparte wandeling en met maximale ondersteuning door een psychiater, luidde het.

Foto: Belga Minister Turtelboom bezoekt gevangenis in Gent

Lees ook: België veroordeeld voor slechte behandeling geïnterneerden

Meer over Annemie Turtelboom