VBO pleit voor invoering minimale dienstverlening

Print
VBO pleit voor invoering minimale dienstverlening

VBO pleit voor invoering minimale dienstverlening

De 15de actie van de spoorbonden in twee jaar tijd is voor het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) "ronduit onverantwoord". Net als MR-voorzitter Charles Michel pleit het VBO voor een minimale dienstverlening bij het openbaar vervoer.

Daarnaast vraagt de werkgeversorganisatie een herziening van het stakingsrecht, "niet om het te beknotten, maar om het opnieuw te laten bijdragen tot een deugdzame sociale dialoog en een gezond sociaal klimaat."

Grote gevolgen

De werkgeversorganisatie vindt dat "de beweegredenen voor deze staking geenszins in verhouding staan tot de gevolgen ervan voor de treinreizigers, de bedrijven en de economie. Dankzij de extra inspanningen van werknemers en werkgevers bleef de impact beperkt."

In het persbericht toont het VBO geen begrip voor de werkwijze van de vakbonden. "In plaats van de sociale dialoog maximale kansen te geven, grijpen de spoorbonden naar een staking om lopende gesprekken te beïnvloeden. Staken moet het ultieme middel blijven."

Buitenland

Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO, vraagt zich af waarom een minimale dienstverlening in het buitenland kan, maar hier niet. "Er is nood aan een wettelijk kader voor het stakingsrecht, met duidelijke voorwaarden, beperkingen en procedures. Dat kader ontbreekt vandaag. We moeten bekijken hoe stakers en vakbonden in dit verband meer kunnen worden geresponsabiliseerd."

Lees ook: Helft Europese landen heeft minimumdienst bij stakingen

Foto: FrBe
Een leeg station Antwerpen-Centraal