Provincie

Taal is van iedereen

Print
Taal is van iedereen

Taal is van iedereen

De provincie wil dat elke Limburger kan meedoen. Dat iedereen mee kan genieten van al het moois dat het leven biedt, maar ook dat iedereen mee zorgt dat het leven in onze provincie goed is én goed blijft. Om te kunnen meedoen is het belangrijk dat we elkaar begrijpen.

Iedereen kan taal leren

Gelukkig is het niet moeilijk om kinderen, jongeren en volwassenen volop kansen te geven om Nederlands te leren. Iedereen kan het, elke dag. Een taal leer je door die taal te gebruiken, alle dagen én in verschillende situaties: thuis met je ouders, met je vrienden op het speelplein, in de kinderopvang, op school, in een gesprek met je buurman, bij de bakker, tijdens het sporten, op café, op het werk, in een gesprek met je huisbaas of de bankbediende. Het is vooral een kwestie van bewustzijn en aandacht. Overal waar mensen samen zijn, liggen er kansen verscholen om te communiceren en 'al doende' taal te leren. Taal is van iedereen!

Boekbaby's

De provincie nodigt alle Limburgers, maar ook alle lokale besturen, scholen, bedrijven en organisaties uit om actie te ondernemen. Om mensen te inspireren schuift ze aan aantal bestaande goede praktijken naar voor. Zo ondersteunt de provincie gemeentes om "Boekbaby's" te organiseren. Dit project moedigt ouders aan om hun kinderen al heel vroeg kennis te laten maken met boekjes en voorlezen.

Taal leren in je vrije tijd en op de werkvloer Een ander mooi voorbeeld is "Vriend en Taal". Vormingplus organiseert wekelijks bijeenkomsten waarop anderstaligen en Nederlandstalige vrijwilligers gezellig met elkaar praten of er samen op uit trekken. Ook op de werkvloer kan je Nederlands leren! Het Huis van het Nederlands ondersteunt bedrijven die hun personeel kansen willen bieden om taalvaardiger te worden.

Door samen in te zetten op taal krijgen alle Limburgers de kans om mee te bouwen aan onze prachtige gastvrije provincie.