Provincie

Detailhandel verhoogt leefbaarheid

Print
Detailhandel verhoogt 
leefbaarheid

Detailhandel verhoogt leefbaarheid

De detailhandel is met 16.500 ondernemingen en 25.000 jobs een belangrijk economisch speerpunt in Limburg. Bijzondere aandacht verdient de versterking van de handelskernen, zowel vanuit ruimtelijk als economisch oogpunt, is hierin prioritair.

Betere subsidies

Een specifiek subsidiereglement maakt sinds 2011 het inwinnen van beleidsadvies alsook concrete projectontwikkeling gemakkelijker. Ook acties ter verbetering van de veiligheid van zelfstandige ondernemers en acties ter versterking van de openbare markten ook in aanmerking voor provinciale steun.

Sinds de invoer van het subsidiereglement voor kernversterkende projecten heeft de provincie Limburg meer dan 70 projecten goedgekeurd en 700.000 euro aan subsidies toegekend.

Mooie handelspanden

Aantrekkelijke handelspanden zijn van groot belang om een winkelstraat nieuw leven in te blazen. In 2011 werd via het EFRO-project gevelrenovatie en handelspandenfonds maar liefst 720.000 euro toegekend aan 10 Limburgse gemeenten (Hasselt, Genk, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik, Maasmechelen, Neerpelt, Tongeren) voor de heropwaardering van lokale handelspanden.

Nieuwe tendensen

De provincie Limburg houdt nieuwe ontwikkelingen in de detailhandel nauwlettend in het oog. Limburg participeert hiertoe in het Europees project 'Kennisnetwerk Detailhandel Vlaanderen'.

Aan de hand van de diverse provinciale koopstromenstudies worden de onderzoeksresultaten ingepast in een nieuwe Vlaamse portaalwebsite die door de Vlaamse overheid, de provincies, de gemeenten en de sectororganisaties geraadpleegd kunnen worden om verdere acties uit te werken.