Twee op de drie Vlaamse treinbegeleiders en -bestuurders toch op het werk

Print
Twee op de drie Vlaamse treinbegeleiders en -bestuurders toch op het werk

Twee op de drie Vlaamse treinbegeleiders en -bestuurders toch op het werk

Goed twee derde van de Vlaamse treinbegeleiders en -bestuurders heeft zich woensdag aangemeld in hun standplaats. "In Brussel en Wallonië is de meerderheid dan weer niet op het werk (kunnen) komen opdagen, al zijn er binnen de regio's verschillen", meldt de NMBS woensdag in een persbericht.

"De algemene diensten kennen een hoge graad van werkwilligheid, hoewel heel wat personeelsleden een dag vakantie hebben genomen."

Volgens de NMBS wijzigen de cijfers van werkwilligheid in de loop van de dag. "Die cijfers worden fors beïnvloed door stakingsposten die werkwilligen de toegang tot het werk verhinderen. Stakingsposten blokkeren de toegang tot de werkplaatsen, waar zo'n derde van het NMBS-personeelsbestand werkt.

"Bij het operationele personeel (treinbegeleiders, stationspersoneel en treinbestuurders) is de situatie verschillend in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In Vlaanderen is een meerderheid komen opdagen voor het werk, terwijl in Brussel en Wallonië dan weer een meerderheid niet op het werk is (kunnen) komen opdagen."

Binnen de regio's zijn wel verschillen te noteren. In Charleroi is ongeveer de helft van de treinbegeleiders komen opdagen, in Bergen 13 procent.

"Treinbegeleiders en -bestuurders die op het werk zijn, krijgen andere taken toegewezen", laat NMBS-woordvoerder Bart Crols nog weten.

Lees ook:
Treinreiziger zoekt alternatieven
"Opkomst spoorstaking groter dan verwacht"

Belga