"Zet condoomautomaat in gevangenissen"

Er moeten condoomautomaten in de gevangenissen komen en het beleid moet zich meer richten op heroïnegebruik in de bajes. Dat beveelt de derde gezondheidsmonitor over drugs in de gevangenissen aan.

jdewit

Het directoraat-generaal van het gevangeniswezen onderzocht voor de derde maal het drugsgebruik én de gezondheidsrisico's in de gevangenissen. Wat bleek daaruit?

* Eén op de drie gedetineerden gebruikt drugs in de gevangenis. Deze cijfers blijven stabiel in vier jaar tijd. Een derde van deze groep gebruikers neemt meerdere keren per maand drugs. 4,4% nam zelfs een overdosis in 2010, maar dat percentage is de voorbije jaren gedaald.

Heroïne

* Na cannabis is heroïne de meest voorkomende drug in de bajes. Het druggebruik is in de gevangenis dus anders dan buiten, waar cocaïne op de tweede plaats staat en heroïne pas op de vijfde plaats. Bovendien komt 11,7% van de gedetineerde drugsgebruikers en liefst 6% van àlle gevangenen voor het eerst met heroïne in contact in de gevangenis. Het beleid moet zich dus veel meer op heroïnegebruik richten en ook nieuwe substitutiebehandelingen (methadon) aanbieden in de bajes. Nu zet men wel bestaande behandelingen voort, maar er komen er geen nieuwe bij.

* Een kwart van de drugsgebruikers zegt dat ze in de bajes fysiek werden bedreigd en evenzoveel werden bestolen. 16,5% maakt schulden, maar twee op de drie zeggen dat ze die niet betalen.

* Er is ook een duidelijk verband tussen drugsgebruik in de bajes en hepatitis C.

Geen condoom

* Ook seksueel risicogedrag blijft hoog. 60% van de gedetineerden die seksueel actief zijn in de bajes gebruiken géén condoom. Ondertussen denkt een kwart van alle gevangenen dat HIV (het aidsvirus) niet kan worden overgedragen door oraal seksueel contact, 8,3% meent zelfs dat dit helemaal niet kan door seksuele betrekkingen!

Omgekeerd denkt 7,6% denkt dat je aids kan krijgen door iemand met HIV te knuffelen en 21% gelooft dat de ziekte wordt overgedragen door de WC-bril. De kennis over het HIV-virus bij de gedetineerden is dus ondermaats.

Piercings

* Ook ander medisch risicogedrag neemt toe. In 2010 liet 12% van de gevangenen een tatoeage plaatsen, de helft meer dan in 2006. Vooral jonge mannen tussen de 26 en 30 jaar, die al meerdere keren in de bajes zaten doen dit.

In 2010 liet 4,4% van de gedetineerden een piercing zetten. Dat zijn er vier keer zoveel als in 2006. Drie keer zoveel mannen dan vrouwen laten dit doen en er is geen enkel verband met het aantal detenties. Dat gebeurt niet altijd safe.

Lees ook: Turtelboom stuurt drugshonden naar gevangenissen

JDW Archieffoto PhotoNews