David Goffin geniet van topvijftigplaats

Print
David Goffin geniet van topvijftigplaats

David Goffin geniet van topvijftigplaats

Wat een weelde: liefst zeven Belgen treden vandaag aan in het enkelspel op het challengertornooi van Bergen. Het duel Darcis-Bemelmans springt in het oog, Xavier Malisse vertoont ook zijn kunsten. Maar top of he bill is David Goffin, sinds deze week top vijftig van de wereld. “Bizar is dat: vorig jaar had ik een wildcard nodig om hier te mogen deelnemen, nu ben ik hier eerste reekshoofd.”

Exact een jaar geleden begon David Goffin aan het tornooi in ‘Di Rupoville’ als nummer 276 van de wereld. Hij bedankte voor de wildcard met een halve finale, maar wat de 21-jarige Waal in 2012 liet zien, getuigde van nog veel grotere klasse: vierde ronde op Roland Garros, derde ronde op Wimbledon en tornooizeges op straffe challengers in Guadeloupe en Orléans.

“Bergen heeft me vorig jaar in mezelf doen geloven”, aldus Goffin. “Maar de echte sprong voorwaarts heb ik gemaakt dankzij Guadeloupe. Daar moest ik in de tweede ronde de baan op tegen de onbekende Brit Ward. Ik heb er als nooit voordien geknokt tegen mezelf en ik won de match in de tiebreak van de derde set. Die match heeft me naar een ander niveau getild.”

Voor Goffin was dat tornooi in de Caraïben cruciaal. “Sportief gezien was mijn zege daar misschien wat minder waard dan die van Orléans vorige week. In Frankrijk was de tegenstand ook zwaarder. Maar Guadeloupe was mijn eerste grote zege en dat doet je toch wat. Daarna volgde dat heerlijk moment op Roland Garros toen ik na afloop complimenten kreeg van Roger Federer.”

Vandaag krijgt hij de Fransman Llodra (111) voorgeschoteld. “Van alle reekshoofden heb ik misschien wel de zwaarste loting, maar dat hoort er nu eenmaal bij.” Ook voor eigen volk. “Vrienden en familie komen kijken, want dit is mijn enige tornooi in België.”

Dat hoort ook zo voor de nummer 48 van de wereld. “Dat voelt heel goed aan. Voor het seizoen hoopte ik op top honderd, na Roland Garros stelde ik mijn doelen bij tot top vijftig. Tja, ik kan in mijn resterende vijf tornooien van dit jaar alleen maar mijn best blijven doen en nog hoger mikken."

Frank Van Roost