Meer dan 200 mensen op straat in confectie- en textielsector

Print
Meer dan 200 mensen op straat in confectie- en textielsector

Meer dan 200 mensen op straat in confectie- en textielsector

Bij het garenbedrijf Exelto in Zwijnaarde (Gent) verdwijnen de komende weken 139 jobs. Het confectiebedrijf Ambiance Belgium in Bilzen zet 77 mensen op straat. Oorzaken zijn de economische crisis en de hoge loonkosten.

De textielfabrikant Balta Group wil de garenafdeling van zijn dochteronderneming Exelto in Zwijnaarde opdoeken. Daardoor dreigen 139 mensen op straat te belanden.

“We hebben dinsdag aan het personeel meegedeeld dat we het bedrijf willen sluiten. Exelto produceert garen voor kamertapijten. De vraag naar kamertapijten is wereldwijd afgenomen. Vroeger vervingen mensen hun tapijt om de zeven jaar. Vandaag gebeurt dat wegens de economische crisis slechts om de negen à tien jaar”, zegt Carl Verstraelen, financieel verantwoordelijke van de Balta Group. Bij de werknemers zijn 115 arbeiders en vierentwintig bedienden.

De vakbonden hebben nu enkele weken tijd om alternatieven voor de sluiting te formuleren. In juni moest het bedrijf in zijn afdeling in Waregem ook al 63 mensen afdanken.

Ook in Limburg kleuren de werkloosheidscijfers sinds dinsdag weer een beetje roder. Het confectiebedrijf Ambiance Belgium deelde aan het personeel mee dat de fabriek de boeken dicht doet. Het bedrijf produceert kleding voor enkele grote namen, zoals Dries Van Noten.

Vooral de concurrentie met lageloonlanden zoals China en Taïwan doet het bedrijf de das om.

CWIL
Archieffoto Ambiance