Baby met open rug medische fout?

Print

Baby met open rug medische fout?

Erik Stevens (67) en zijn vrouw Najiad (32) hebben klacht ingediend tegen het ZNA Erasmusziekenhuis in Borgerhout en de daaraan verbonden gynaecoloog P. Hun dochtertje Joudia werd daar op 15 september geboren met de zware handicap spina bifida, of een open rug.

Het koppel uit Deurne kreeg de hele zwangerschap door te horen dat hun dochtertje perfect gezond was. Najiad liet zich in het Erasmusziekenhuis de hele tijd begeleiden door dezelfde gynaecoloog P. Ondanks drie echografieën zag hij niet dat hun kindje zwaar gehandicapt met een open ruggetje ter wereld zou komen, terwijl dat normaal al vanaf de tiende week zichtbaar is.

Abortus

Omdat het kindje in stuit lag, werd het op 15 september met de keizersnede geboren. De bevalling is gebeurd bij een collega. Het meisje werd na de geboorte in allerijl naar het Middelheimziekenhuis gevoerd, waar het al twee operaties moest ondergaan. “Bereid u voor dat uw dochter levenslang aan de rolstoel gekluisterd zal zijn en altijd pampers moet dragen, was het eerste dat ik te horen kreeg", zegt Erik. “Ze beweegt haar beentjes, wat een hoopgevend teken is, maar pas later zal duidelijk worden hoe zwaar de gevolgen zijn."

“Het is zó’n schoon kindje”, vertelt Erik ontroerd. “Ik heb mijn uitdrukkelijke toestemming moeten geven om haar te laten opereren. Ondanks haar zware handicap zou ik haar nooit laten sterven. Maar had je mij diezelfde vraag gesteld toen ze nog een klein vruchtje was, had ik misschien toch abortus om medische redenen overwogen.”

“Via de ombudsdienst heb ik dadelijk na de geboorte een gesprek met gynaecoloog P. in het Erasmusziekenhuis aangevraagd. Hij had me beloofd om me binnen de acht dagen te bellen", zegt Erik. "Pas gisteren, veertien dagen later, nadat ik via mijn advocaat klacht had ingediend tegen hem en het ziekenhuis, heeft hij gereageerd. Ik vind dat hij en het Erasmusziekenhuis hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten toegeven dat er een fout is gebeurd, zodat Joudia in de toekomst alle zorgen kan krijgen die haar toekomen.”

KRISTIN MATTHYSSEN
Foto Wim Hendrix