Leerlingen durven niet op toiletbril zitten

Print
Leerlingen durven niet op toiletbril zitten

Leerlingen durven niet op toiletbril zitten

Het verschrikkelijkste plekje op school is voor veel kinderen nog altijd het toilet. In de Pipi-enquête van het weekblad Libelle is een derde van de schooltoiletten gebuisd.

Het gemiddelde cijfer dat 629 kinderen en hun ouders op het wc-rapport invulden, is 5,4 op 10. Van de Libelle-mama’s gaat een kind op de tien nooit naar toilet op school. Nog eens 57 procent van de leerlingen stelt het toiletbezoek zo lang mogelijk uit en de helft van de scholieren durft niet op de bril gaan zitten.

Opvallend: slechts in zes middelbare scholen op de tien gaat elk toilet op slot. En in een kwart van de schooltoiletten is er meestal geen wc-papier. En dan waren er nog talrijke reacties over vieze toiletgeurtjes en verouderd sanitair.

Libelle overhandigt het wc-rapport vandaag aan Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet. Het ministerie stortte de voorbije vijf jaar voor bijna 70 miljoen euro aan subsidies voor nieuw schoolsanitair. Toch moeten nog heel wat scholen een inhaalbeweging maken.

“We hadden in de enquête verwacht dat schooltoiletten geen 10 op 10 zouden krijgen”, zegt Libellehoofdredacteur Ditte Van de Velde. “Maar dat een kind op de tien niet naar toilet gaat op school is toch wel alarmerend.”

Marij Wyers
Foto Jeffrey Gaens