Internetbankieren: 935.000 euro gestolen

Print
Internetbankieren: 935.000 euro gestolen

Internetbankieren: 935.000 euro gestolen

Bankinstellingen maken zich zorgen over het toenemend aantal gevallen van phishing, waarbij oplichters aan bankgegevens van nietsvermoedende klanten proberen te komen om vervolgens hun rekening te plunderen. Momenteel circuleert er een mail die zogezegd afkomstig is van ING Nederland en een van de Bank van De Post. Dit jaar is al minstens een miljoen euro van bankrekeningen gestolen.

Bij de Bank van de Post zijn recent acht gevallen bekend van slachtoffers van wie de rekening werd geplunderd. Ze waren ingegaan op de mail die hackers verstuurden in naam van hun bank en gaven hun persoonlijke gegevens vrij. Bij de banken verdween dit jaar ruim drie miljoen euro via internetbankieren.

Tweederde van dat bedrag kon worden gerecupereerd. "Maar 472 klanten verloren samen 935.000 euro", zegt Bob De Leersnyder van Febelfin. "Steeds meer slachtoffers zeggen dat ze naast een mail ook thuis werden opgebeld in naam van de bank. Volgens de oplichters stelde zich een groot veiligheidsprobleem. De klant wordt gevraagd zijn persoonlijke gegevens door te geven zodat men zijn rekening onmiddellijk kan beveiligen tegen aanvallen door hackers."

"Wie er in trapt, is zijn geld kwijt. Voor alle duidelijkheid. Banken vragen nooit via e-mail of telefonisch persoonlijke gegevens op. Wie slachtoffer wordt, is verzekerd en krijgt zijn geld terug", zegt De Leersnyder.

TG
Foto Photo News