Thielemans slikt woorden over geboortebeperking in

Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) heeft maandag in een reactie op de polemiek rond zijn uitspraak over de bespreekbaarheid van geboortebeperking laten weten dat hij "gehecht blijft aan de individuele vrijheden en de gezinskeuze".

jrosquin

"Er is dus geen sprake van om de geboorten op eender welke manier wettelijk te beperken", stelt hij in een mededeling.

"Grote steden hebben volgens mij de roeping om iedereen op te vangen en om te blijven groeien. Het is mijn verantwoordelijkheid om na te denken over hoe we de demografische explosie kunnen opvangen inzake onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg, gezinshulp,...", aldus Freddy Thielemans. De stad heeft reeds geïnvesteerd in 1.200 publieke wooneenheden en een duizendtal plaatsen in crèches en scholen, merkt hij nog op.

De woordvoerder van de burgemeester verklaarde aan Belga dat Thielemans nooit gezegd heeft dat hij voorstander was van geboortebeperking. Wel heeft hij verklaard open te staan voor een debat.

Moureaux oneens

Na de vermeende uitspraken over de kinderbeperking reageerde partijgenoot en burgemeester van Molenbeek, Philippe Moureaux vrijwel meteen. Moureaux kant zich tegen welke vorm van kinderberking dan ooit. "In een vrije samenleving is het krijgen van een kind een recht en een rijkdom waarover niet onderhandeld wordt", stelt Moureaux op Twitter.

MR-parlementslid Alain Destexhe merkt ook op Twitter op dat als een MR-lid dergelijk voorstel had gelanceerd hij "extreemrechts" genoemd zou worden.

Foto: PN Freddy Thielemans

Lees ook: Thielemans vindt dat geboortebeperking bespreekbaar moet zijn

Meer over Philippe Moureaux