Belgisch leger zet punt achter bewaking luchthaven Kaboel

Het Belgische leger heeft zondag na negen en een half jaar een punt gezet achter de bewaking van de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel (Kaia). Het gaat om de langste missie van de Belgische soldaten in het land. De Belgen stonden sinds februari 2003 onafgebroken in voor de bewaking. Daarbij vielen geen dodelijke slachtoffers. Een multinationaal commando onder leiding van Hongarije neemt de missie over.

tmas

De Belgen droegen zondagochtend in Kaboel tijdens een ceremonie de macht over aan Hongarije. Daarbij was generaal-majoor Henk Robberecht aanwezig als vertegenwoordiger van de generale-stad van Defensie. Formeel liep de Belgische missie zondagavond 22.30 uur lokale tijd af, verduidelijkt een woordvoerder van Defensie.

De luchthaven is van groot belang voor de westerse troepen in het woelige land. Momenteel zijn er nog 115.000 soldaten van de Isaf-macht van de NAVO aanwezig in Afghanistan.

In juli vorig jaar viel de beslissing om de bewakingsmissie van de luchthaven stop te zetten. Volgens militairen was het werk in Kaboel behoorlijk onveranderlijk en "ondankbaar" geworden. Pas na maanden onderhandelingen op het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Casteau, nabij Bergen, werden landen gevonden die bereid waren om de taak van de bijna 300 Belgische soldaten over te nemen.

De helft van die Belgen is overigens al teruggekeerd. De overigen keren tussen 6 en 16 oktober terug, aldus legerbaas Gerard Van Caelenberge. En er volgt ook nog een grote logistieke operatie om het Belgische materiaal, via lucht en zee, terug te brengen. "Een logistieke uitdaging" zonder voorgaande, aldus Van Caelenberge.

Belga Archieffoto

Meer over Afghanistan