1.500 betogers in Brussel tegen besparingen en ongelijkheid

Besparingen en ongelijkheid waren zondag de kop van jut tijdens een manifestatie voor het Justitiepaleis in Brussel. Volgens de politie daagden ongeveer 1.500 mensen op voor het initiatief van het Platform voor welvaart en tegen ongelijkheid, een initiatief van de vakbonden, ziekenfondsen, armoedeverenigingen en andere sociale organisaties.

tmas

De deelnemers hekelden de politieke hervormingen die volgens hen de kloof tussen arm en rijk vergroten in deze crisistijden. De manifestanten hadden vier grote eisen: de creatie van duurzame en kwalitatieve jobs, toereikende en welvaartsvaste uitkeringen, toereikende pensioenen en versterkte en toegankelijke sociale rechten en diensten.

Tijdens de manifestatie waren er onder meer ludieke acties tegen de privatisering van openbare diensten of het terugdringen van de loonkost.

"In België loopt 15 procent van de bevolking het risico op armoede. Dat is veel voor een van de rijkste landen ter wereld. De hervorming van de pensioenen betekent een besparing op de kap van de gepensioneerden. En de werkloosheidsuitkeringen zullen degressief zijn vanaf 1 november om zogezegd de werklozen aan het werk te krijgen. De federale regering wil 380.000 mensen uit de armoede halen tegen 2020, maar die maatregelen kunnen niet anders dan nieuwe armen creëren", zei Peter Heirman van het Netwerk voor Armoedebestrijding.

Belga Archieffoto: het Brusselse justitiepaleis