Bergbeklimmer Wim Smets haalt top Manaslu in Himalayagebergte

De Belgische bergbeklimmer Wim Smets heeft zondag de top van de 8.163 meter hoge Manaslu in het Himalayagebergte in Nepal bereikt. Smets is de tweede Belg ooit die de top van de Manaslu bereikte, meldt zijn broer Filip zondag in een persbericht. De klimmer is intussen aan de afdaling begonnen.

fvangarderen

"Momenteel is er nog geen rechtstreeks contact geweest met Wim, maar alles wijst er op dat de klim behoorlijk vlot verlopen is", klinkt het zondag. Wim stuurde zondag rond 8.30 uur een signaal met een SPOT-apparaat, waaruit bleek dat hij de top haalde.

De klimmer bevond zich zondagmiddag rond 11 uur alweer in kamp 4 op 7.400 meter hoogte. Zondag wil hij nog tot in kamp 2 op 6.300 meter hoogte raken.

Lawine

Met de prestatie bereikte de klimmer voor de vierde maal een top van meer dan 8.000 meter hoogte, waarmee hij het 20 jaar oude record van Ingrid Beayens evenaart, aldus zijn broer.

Wim Smets moest een eerdere poging om te top te bereiken staken, nadat bij een lawine op de flanken van de Manaslu een tiental alpinisten om het leven waren gekomen. De klimmer verbleef toen in kamp 1 en moest in allerijl de berg verlaten om plaats te maken voor de reddingswerkers.

Belga

Foto: Belga