Digneffe: "Nee, reizigers zijn niet egoïstisch"

Print
Digneffe: "Nee, reizigers zijn niet egoïstisch"

Digneffe: Nee, reizigers zijn niet egoïstisch

"Neen, de reizigers van de NMBS zijn niet egoïstisch, zij ondergaan dagelijks dezelfde problemen als de werknemers van de spoorwegmaatschappijen." Dat heeft vakbondsman Jos Digneffe (ACOD) geantwoord op de heisa die een interview met hem in De Morgen deed opwaaien.

Lees ook: "Treinreizigers zijn zelf egoïstisch"

In het artikel liet Digneffe verstaan dat de vele boze reacties over de staking van woensdag overdreven zijn. Hij haalde er flink uit naar de misnoegde treinreizigers. "Ze vinden dat de vakbonden alleen maar uit eigenbelang handelen. Maar ze zijn zelf egoïstisch. 'Liever lui dan moe', roepen ze. Maar wij kloppen elke dag overuren door personeelstekort. Als je reizigers daarover een flyer in de handen duwt, weigeren ze hem simpelweg. Of ze gooien 'm twee meter verder weg." Ook de reizigersorganisatie TreinTramBus krijgt een sneer: "Ze zijn zogezegd apolitiek. Maar hun woordvoerder Jan Vanseveren staat te roepen dat we Magnette moeten volgen."

De uitspraken van de Limburgse vakbondsman hebben heel wat heisa veroorzaakt. Ze werden onder meer bestempeld als een "zware uitschuiver" en "contraproductief" door Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). Woordvoerder Jan Vanseveren reageerde eveneens verbaasd: "De treinreizigers worden woensdag alweer het slachtoffer van een politiek conflict waarin ze geen betrokken partij zijn."

"Verkeerd"

Dezenamiddag liet Digneffe weten dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd werden in het artikel. "Denkt nu iedereen echt dat ik de reizigers een stelletje egoïsten zou noemen?", zegt hij in een reactie. "Nee, de klant van de NMBS is niet egoïstisch, zij ondergaan dagelijks dezelfde problemen als de werknemers van de spoorwegmaatschappijen. Als er één groep van egoïsten is in dit verhaal, zijn het de mensen die hun ceo-postje proberen veilig te stellen ten koste van de maatschappij en de belastingbetaler. Verdient dat een staking? Uiteraard vinden de pendelaars van niet. De leden van de vakbonden vinden van wel, zij zijn het die beslissen. Het enige wat ik kan vragen van de pendelaars is begrip, en een oproep om zich goed te informeren," aldus Digneffe, die voorts toegeeft dat hij bitter gestemd is en zijn pijlen naar de media en de politici richt.

"Dat de politici bezig zijn met de NMBS te vernietigen, wordt weer netjes onder de mat geveegd. Terwijl de NMBS nu voor één de belangrijkste momenten van de afgelopen decennia staat. Op dit ogenblik worden er de keuze gemaakt of we een goedwerkend spoorwegbedrijf zullen krijgen dat zijn rol zal kunnen spelen in het mobiliteitsvraagstuk van morgen", aldus Digneffe.

DC/Belga

Foto: PN