Vermoedelijk massagraf uit Saddam-tijdperk aangetroffen in Irak

In het zuiden van Irak is een massagraf ontdekt, dat vermoedelijk de overblijfselen bevat van burgers die in een opstand tegen de vroegere Iraakse president Saddam Hoessein gedood werden. Dat meldt een veiligheidsverantwoordelijke zaterdag.

awillems

Het is het tweede graf dat deze maand gevonden werd in het land. De vondst gebeurde nabij de stad Kut op 180 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Bagdad.

Opgravingen in het graf zijn opgeschort. "Burgers mogen niet naderbij komen tot wanneer regeringsagentschappen de inhoud onderzocht hebben", aldus de functionaris, die anoniem wenst te blijven. Hij deelde ook niet mee hoeveel mensen in het graf begraven liggen.

Eerder deze maand begon het ministerie van Mensenrechten een massagraf in de zuidelijke stad Najaf uit te graven. Vermoed werd dat het graf ongeveer 500 lijken bevat van mensen die tijdens de opstand in 1991 terechtgesteld werden. Toen brak in het sjiitische zuiden een opstand uit, die werd neergeslagen. Daarna berichtten mensenrechtenorganisaties over talrijke terechtstellingen.

Belga

Foto: AP

Meer over Irak