"Treinreizigers zijn zelf egoïstisch"

Jos Digneffe, de voorzitter van de socialistische spoorbond ACOD Spoor, vindt de reacties op de aangekondigde spoorstaking van woensdag zwaar overdreven en haalt op zijn beurt uit naar de misnoegde treinreizigers. "Ze vinden dat de vakbonden alleen maar uit eigenbelang handelen. Maar ze zijn zelf egoïstisch. Liever lui dan moe, roepen ze. Maar wij kloppen elke dag overuren door een personeelstekort", aldus Digneffe in een interview met De Morgen.

wmigom

Ook pendelaarsorganisatie TreinTramBus krijgt een stevige sneer van Digneffe. "De organisatie is zogezegd apolitiek. Maar hun woordvoerder Jan Vanseveren staat wel te roepen dat we Magnette moeten volgen."

In het interview herhaalt Digneffe dat hij zelf niet staat te springen om te staken, maar dat het soms niet anders kan. Op de kritiek dat hij door de stakingsactie duizenden reizigers in de steek laat, antwoordt hij: "Onzin. Voor goede dienstverlening moet je durven één dag te staken", luidt het.

De vakbondsman krijgt dagelijks een pak haatmails. "Alsof ik zoiets leuk vindt. Ik krijg geen orgasme als ik een staking afkondig. Alle mails zijn ondertussen gewist. Ik word ziek van die haatmail. Mijn zoon zegt dat ik het mij niet moet aantrekken. Maar dit heb ik in heel mijn carrière nog niet meegemaakt", aldus Digneffe.

Digneffe, die in maart 60 wordt, gaat op pensioen. Bedoeling is dat hij dit najaar nog de fakkel doorgeeft aan zijn opvolger. Bij de lokale verkiezingen van 14 oktober komt Digneffe op voor de sp.a. Hij staat op de voorlaatste plaats van de provincielijst in Limburg. Volgens Digneffe is het de laatste keer dat hij opkomt. "Ik kan me niet vinden in de rechtse lijst van de socialisten", luidt het.

Belga

Foto Raymond Lemmens

Meer over NMBS