SKEPP belooft miljoen voor zesde zintuig

Elke Belg die denkt dat hij over paranormale gaven beschikt, en dat ook kan bewijzen, kan vanaf nu aankloppen bij de vzw SKEPP. Dat kon eigenlijk al, maar de organisatie ziet het groter dan ooit. Wie de wetenschap een schop onder de kont kan geven, krijgt niet langer 10.000 maar 1 miljoen euro.

tmas

Gedurfd is het zeker: een bedrag uitloven dat makkelijk kan ijveren met dat van de Nationale Loterij. "We willen dan ook de aandacht trekken van een aantal grote vissen", zegt SKEPP-voorman Patrick De Witte.

Gedaan dus met de huis-tuin-en-keuken-tovenaar, vindt de vzw SKEPP, dat voluit staat voor de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale. "Zo'n Derek Ogilvie, de babyfluisteraar, dat lijkt me interessant als we die eens aan een test kunnen onderwerpen", zegt De Witte. "Voor dat kaliber gaan we in ieder geval."

In heel Europa

Wie wil kan zich inschrijven op de website van SKEPP. Een team van experten zal u dan een aantal testen voorleggen.

De organisatie mikt niet alleen op Belgen. Op 1 oktober lanceert de skeptische vereninging de 'Sisyphus Prijs' in heel Europa. Alle zusterorganisaties doen mee. Het geld komt van een anonieme, gulle donateur en het bedrag staat een jaar lang op een rekening bij een Belgische notaris. De voorwaarden? "U moet onder gecontroleerde omstandigheden beweringen of middelen, waarvan het bestaan of de werkzaamheid volgens de huidige stand van de wetenschap bijzonder onwaarschijnlijk of onmogelijk zijn, toch ondubbelzinnig kunnen aantonen. Hieronder vallen bijvoorbeeld paranormale fenomenen of homeopathie.", verduidelijkt Tom Schoepen van SKEPP.

SKEPP looft al tien jaar lang de prijs (toen nog 10.000 euro) uit. "Maar nog nooit heeft iemand ons van onze sokken kunnen blazen", zegt Patrick De Witte. "De toppers mogen zich dus melden."

WB Archieffoto