Rechter De Smedt vecht eigen pensionering aan

Print
Rechter De Smedt vecht eigen pensionering aan

Rechter De Smedt vecht eigen pensionering aan

De omstreden Antwerpse strafrechter Walter De Smedt stapt naar de Raad van State tegen het Koninklijk Besluit dat zijn eigen pensionering regelt. Dit is vrij uniek.

Walter De Smedt ging op 1 september jl. op 64-jarige leeftijd met pensioen. Hij had nog drie jaar kunnen voortdoen. Maar dat deed hij niet. In tegenstelling tot alle andere magistraten met meer dan tien jaar dienst mag hij zich geen eremagistraat noemen. Die titel is grotendeels symbolisch, maar wordt bijna altijd toegekend.

De Smedt was omstreden sinds hij een gps-dief vrijsprak omdat een eerdere straf van die dief niet was uitgevoerd. Dat leverde hem een vervolging wegens rechtsweigering op, maar hij werd over de hele lijn vrijgesproken.

Nu gaat de oud-strafrechter naar de Raad van State tegen het Koninklijk Besluit dat zijn eigen pensionering regelt omdat hij de titel eremagistraat niet mag voeren. Meester Hugo Coveliers legt uit: "Die titel wordt bijna altijd toegekend, maar hier zou uit de adviezen blijken dat De Smedt die titel niet verdient. Wij hebben die adviezen niet gezien en we hebben er ook niet op kunnen reageren. Dat is een schending van de rechten van verdediging".

Er is nog een tweede argument. Coveliers: "Omdat bijna iedereen die titel krijgt, is het niet geven van die titel een soort sanctie. En sancties moeten gemotiveerd worden. Ook dat is hier niet gebeurd". Kortom: de rechten van verdediging zijn geschonden en het Koninklijk Besluit dat De Smedt pensioneert, is niet goed gemotiveerd.

Een procedure bij de Raad van State kan heel lang duren, misschien wel drie jaar. Als De Smedt deze zaak wint, dan moet de staat hem zijn volledige loon uitbetalen voor de periode vanaf 1 september 2012, verminderd met zijn pensioen.

Lees ook: Rechter De Smedt strijd tegen de socialistische visie op justitie

Bedenkingen bij de vrijspraak van een gps-dief door rechter De Smedt

JDW