Truckers houden hinder beperkt

Print

Truckers houden hinder beperkt

Op de Heizel in Brussel is de protestactie van de truckers afgelopen. Maandag verzamelden zich kort na de middag ongeveer 500 chauffeurs voor de protestactie tegen de sociale dumping in de Europese transportsector.

De chauffeurs waren maandag om 11 uur vertrokken van op vijf parkings langs de snelweg in Wetteren, Waarloos, Everberg, Perwez en Nijvel. Vandaar ging het tegen lage snelheid richting de hoofdstad. De actie zorgde lokaal voor enkele vertragingen, maar grote verkeersproblemen bleven maandagmorgen uit. Ook de intocht in Brussel verliep ordelijk en gedisciplineerd, volgens de politie.

Op de Heizel werden verschillende toespraken gehouden. Die zijn inmiddels afgelopen. Ook na afloop van de actie heeft zich geen noemenswaardige hinder voorgedaan. "Iedereen heeft zich blijkbaar aan de afspraken gehouden", aldus Hajo Beeckman van het Vlaams verkeerscentrum.Handrem

Ivan Victor, nationaal voorzitter van de Belgische Transportarbeidersbond (BTB), zei wel nog dat de actie er "een met de handrem op" was.

"De Oost-Europese chauffeurs werken voor een derde tot de helft vanons loon. Bovendien worden zij minder gecontroleerd op rij- en rusttijden en gelden voor hen niet alle regels die wel voor onze chauffeurs gelden. Zo moeten Belgische chauffeurs die gevaarlijke stoffen willen vervoeren een zwaar examen afleggen, maar Oost-Europese chauffeurs krijgen dat bewijs voor een prikje.

Die praktijken, en de werkonzekerheid die ze met zich meebrengen, zorgen voor veel ergernis bij de Belgische chauffeurs."

Aan de actie namen niet alleen Belgische, maar ook Franse, Luxemburgse en Nederlandse chauffeurs deel. Op 9 oktober is er in Brussel nog een actie gepland van de Europese vakorganisatie.

Lees ook: Protest truckers: voorlopig weinig hinder

Belga
Foto's AFP/Reuters