thumbnail: null
thumbnail: null

Ingenieur eist "als klokkenluider" 800.000 euro van Hasselt

Bouwkundig ingenieur Ivar Hermans eist dat het Hasseltse gemeentebestuur hem na meer dan vijftien jaar opnieuw in dienst neemt en wil bovendien dat zijn achterstallig loon, zo'n 800.000 euro, betaald wordt. De Raad van State heeft immers het ontslag van het voormalig diensthoofd van Groen en Wegen Hasselt onwettig verklaard. Frank Van Massenhove, topman bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zaken, zegt echter dat Hermans geen aanspraak kan maken op dat bedrag.

fvranckx

In 1994 begon Hermans als diensthoofd Groen en Wegen in Hasselt. De ingenieur bood al snel zijn ontslag aan omdat hij meende dat er "van hogerhand" nogal wat inmenging was. Maar het diensthoofd kwam niet veel later terug op dat besluit, "omdat ze akkoord gingen niet langer mijn handje vast te houden", aldus de man in een krant van De Persgroep.

Eén week later aanvaardde de gemeenteraad plots toch dat ontslag. Herman protesteerde en diende daarenboven een klacht in tegen zijn overste over de aanleg van de parking van de Japanse tuin (foto). "Want hij ging bij die aanbesteding van 30.000 euro zijn boekje te buiten", klinkt het.

Die overste diende op zijn beurt een strafklacht in tegen Hermans omdat de ingenieur voor de motivering van zijn klacht dossierstukken zou hebben gestolen. Hermans kreeg een tuchtstraf opgelegd: ontslag van ambtswege. "En dat als klokkenluider", zucht hij.

"Zwartgemaakt"

In mei 1995 bracht Hermans de zaak voor de Raad van State. Hij vond dat zijn ontslag onwettig was. Na een lange en slopende procedureslag oordeelde de Raad van State onlangs dat Hermans gelijk heeft.

"Het vonnis luidde dat het dossier eenzijdig in elkaar stak op basis van verklaringen van de hiërarchisch overste die ik zelf had aangeklaagd. Met andere woorden: ik was zwartgemaakt, en dat volstond niet voor mijn ontslag", herhaalt de ingenieur de rechter.

Maar toen Hermans naar Hasselt trok om zijn job terug op te eisen, kreeg hij naar eigen zeggen geen antwoord.

"Ze beseffen niet dat ze op een dag de rekening gepresenteerd krijgen. De voorzichtige raming is dat ze mij om en bij de 800.000 euro moeten betalen. Want vergeet niet: ik ben niet ontslagen en dus nog altijd in dienst", aldus Hermans.

Frank Van Massenhove, voorzitter van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, vindt dat de ingenieur te veel geld eist van het gemeentebestuur. "Laat Hasselt één jaar en de Raad van State negen jaar schadevergoeding betalen", luidt zijn reactie op

Twitter

.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees morgen meer in Het Belang van Limburg

(Archief)foto KM/TVG

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio