Eerste steen voor nieuwe gevangenis in Leuze is gelegd

Servais Verherstraeten (CD&V), staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, gaf zopas het officiële startschot voor de bouw van een nieuwe gevangenis in Leuze-en-Hainaut.

jdewit

De nieuwe bajes telt 312 plaatsen, ligt op een terrein van 14,47 hectare aan de rand van de gemeente Leuze in Henegouwen en zal tegen mei 2014 klaar zijn. Ze wordt ontworpen, gebouwd, gefinancierd en onderhouden door de privésector. Het consortium FPR Leuze (Cordeel - Cofinimmo - Willemen) kreeg de opdracht om dit werk uit te voeren. De staat huurt de bajes van dit consortium gedurende 25 jaar voor 13,2 miljoen euro per jaar. Daarna wordt ze kosteloos eigendom van de overheid.

Geen ontsnappingen per helikopter

De gevangenis ligt op een heuveltje en helt zo'n 11 meter naar beneden. Er is een 6 meter hoge omheiningsmuur. Het hoofdgebouw heeft de vorm van een ster: vier cellenvleugels zijn vanuit een centrum zichtbaar. Een eenpersoonscel is er 10 m² groot. Ze heeft douche en toilet en witte muren. Er zijn aparte werkplaatsen, zalen voor sport, een keuken, een eetzaal, een paviljoen voor gedetineerden met korte straffen.

Over de binnenplaatsen zijn kabels gespannen zodat ontsnappingen per helikopter, zoals die van Ashraf Sekkaki uit de bajes van Brugge onmogelijk zijn.

De gevangenis in Leuze is één van de grote nieuwbouwprojecten uit het Masterplan voor het gevangeniswezen, die nu door Servais Verherstraeten worden gerealiseerd. De staatssecretaris beklemtoonde dat de gevangenis ook vaste tewerkstelling garandeert: "Normaal gezien zijn er per cel 1,13 extra vaste arbeidsplaatsen; Dat betekent voor de 312 cellen van Leuze toch 350 extra werkposten."

Eerder al werd gestart met de bouw van nieuwe gevangenissen in Beveren en Marche-en-Famenne. Minister van Justitie Annemie Turtelboom beloofde tegen einde 2014 1.549 nieuwe cellen door deze geplande nieuwbouw. "In 2012 komen er netto 250 cellen bij", zo zegde ze op 14 maart 2012 in de Senaatscommissie Justitie.

JDW Foto Belga

Meer over Annemie Turtelboom