LDD: "Stem blanco voor provincies"

Stem ongeldig of blanco bij de provinciale verkiezingen. Met die oproep aan de kiezers wil LDD van de stembusslag van 14 oktober een referendum over het nut van het provinciale bestuursniveau maken, zo bleek zaterdag op een partijcongres in het provinciale domein van Huizingen.

ikerremans

"De overheid vraagt voortdurend offers en besparingen van de burgers, maar snijdt nooit in eigen vel. Nochtans liggen de besparingen bij de provinciebesturen voor het rapen. Dertien provinciegouverneurs, 60 gedeputeerden met elk een wagen, chauffeur én kabinet, 687 provincieraadsleden en 17.000 personeelsleden... jaarlijks kosten de provincies ons land meer dan 2 miljard euro", stelt Vlaams parlementslid Boudewijn Bouckaert.

LDD meent dat de provinciale taken en bevoegdheden veel goedkoper en efficiënter uitgevoerd kunnen worden op het Vlaamse en gemeentelijke niveau. De partij betreurt dat het provinciale bestuursniveau dit jaar nagenoeg ongeschonden uit de interne Vlaamse staatshervorming is gekomen en wendt zich daarom rechtstreeks tot de burger. Met een affichecampagne gaat ze de kiezers aanmoedigen om bij de provinciale verkiezingen ongeldig of blanco te stemmen.

"Hoe meer mensen dat advies opvolgen, hoe sterker het signaal aan de politiek. De provinciale verkiezingen worden daardoor niet ongeldig, maar geen enkele Vlaamse politicus met een greintje zelfrespect kan zo'n eenduidige en zuiver democratisch uitgebrachte stem negeren", zo staat in het zaterdag gepresenteerde zwartboek over de provincieraden.

LDD laat de provinciale verkiezingen dan ook links liggen. De partij neemt wel voor het eerst sinds haar oprichting deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Met een campagne toegespitst op belastingverlagingen hoopt LDD in een vijftigtal gemeenten op te komen en aan te tonen dat de partij ondanks de tegenvallende peilingen nog een toekomst heeft. Boegbeeld Jean-Marie Dedecker trekt de lijst in Middelkerke.

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer