Vanaf 24 september acties bij het spoor?

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij het spoor heeft een aanzegging voor acties ingediend. Vanaf 24 september zijn acties mogelijk. "Deze acties kunnen eventueel, als de omstandigheden het vereisen, uitmonden in een 24 urenactie waarvan de datum later medegedeeld zal worden", luidt het in een persbericht.

ikerremans

De aanzegging volgt op het laatste overleg met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) over de toekomstige structuur van de NMBS-Groep. Die bestaat momenteel uit drie entiteiten. Magnette wil een tweeledige structuur met vervoersmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel. Daarbij zou de NMBS-Holding dus verdwijnen. De bonden pleiten voor een "geïntegreerde structuur die een kwaliteitsvolle openbare dienst garandeert".

De vakbonden spreken donderdag in een gezamenlijke mededeling van "(zeer) beperkte vooruitgang" in het dossier. "Tot op heden werden hierover nog geen concrete voorstellen geformuleerd in een werknota."

Daarom dienen de bonden dus een aanzegging voor acties in. Met de dreiging om later een nieuwe aanzegging in te dienen voor een 24 urenstaking.

De komende weken is er telkens op woensdag overleg tussen de bonden en Magnette. De vergadering van 19 september - de vergadering voorafgaand aan 24 september - zal dus bepalend zijn voor eventuele acties, aldus Digneffe.

Foto Gert Cools

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer