Drinkwater niet de oorzaak van infectie in Aarschotse basisschool

Print
Drinkwater niet de oorzaak van infectie in Aarschotse basisschool

Drinkwater niet de oorzaak van infectie in Aarschotse basisschool

Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een onderzoek geopend naar een mogelijke bacteriële of virale besmetting op een basisschool in Aarschot. Daar bleven woensdag tientallen leerlingen afwezig omdat ze kampten met misselijkheid, buikkrampen en diarree. Ook verschillende onderwijzers en de directrice vertoonden dezelfde symptomen. Uit onderzoek blijkt dat de infectie niet veroorzaakt werd door het drinkwater. Ook de stoelgang van de slachtoffers wordt onderzocht, maar op die resultaten is het nog even wachten.

Volgens een krant van De Persgroep werden liefst 90 van de 130 leerlingen van basisschool 'Onze School' in de Aarschotse deelgemeente Wolfsdonk getroffen door de mysterieuze ziekte. "Het ging om ongeveer twee derde van onze leerlingen", zegt afgevaardigd bestuurder Jan Bakelants. "Ook twee derden van de leerkrachten was ziek, net als de directrice. We hebben wel twee interim-leerkrachten kunnen oproepen en uiteindelijk waren er slechts een 40-tal kinderen op school zodat er voor de opvang geen probleem was."

Donderdagochtend ziet de situatie er al iets beter uit. "De directrice is wel nog ziek, maar er is toch al een zieke leerkracht komen opdagen en ook een aantal leerlingen zijn terug", gaat de afgevaardigd bestuurder verder. "Heel wat ouders laten ons ook weten dat hun kinderen aan de beterhand zijn maar uit voorzorg nog een dagje thuisblijven."

Oorzaak

Over de oorzaak van de ziekte bestaat nog geen duidelijkheid. De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorzieing heeft de resultaten van het drinkwateronderzoek al gekregen en daaruit blijkt dat er met het ater alvast niets mis is. "Uit analyses van het drinkwater in 'Onze School Wolfsdonk' in Aarschot en de omgeving blijkt dat er geen probleem is met de kwaliteit van het drinkwater", klinkt het in een persbericht. "Alle stalen zijn volledig conform de drinkwaternormen en bevestigen dat er geen bacteriologisch probleem is."

De resultaten van de stoelganganalyses zouden pas volgende week beschikbaar zijn, zo meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Beeld Google Street View